HTML

Ingatlan utca

Az oldal ingatlanokkal kapcsolatos, jogi, műszaki és általános tudnivalókkal szeretne segíteni hétköznapi embereknek adás-vételekben, bérlésben-bérbeadásban és egyéb gyakori problémákban.

Címkék

Nagy előny, ha van konkrét elképzelésünk az áhított lakást illetően, hiszen ez esetben – némi szerencse kíséretében – jelentősen kevesebb idő és energia szükséges a kereséshez. Ettől függetlenül az alapos átgondolást és tervezést ne akarjuk megspórolni, mivel egy lakás megszerzése nem csak örömökkel, hanem rengeteg felelősséggel is jár. Mindenképpen fontos, hogy némi készpénz-tartalékkal rendelkezzünk akkor is, ha a lakást műszakilag és esztétikailag is rendben lévőnek találjuk, hiszen minden apró beruházás, javítás, biztonsági és kényelmi fejlesztés komoly kiadást jelent, és a legtöbb esetben halaszthatatlanul elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat az új otthonunkban.

Az alábbiakban szeretném összeszedni azokat a paramétereket, amelyekre döntéshozatalkor kifejezetten érdemes odafigyelni:

Környék: legalább olyan fontos, mint a lakás összes többi paramétere együttvéve. A környék képviseli a lakás értékének nagyon nagy hányadát, értékállóságát. A környék kiválasztásakor nem csak azt kell figyelembe venni, hogy mi magunk el tudjuk-e képzelni azon a helyen az életünket, kellően élvezni tudjuk-e az otthon töltött időt, tudunk-e pihenni, jó érzés-e az adott helyen kinézni az ablakon, kilépni a lakásból, és biztonságban érezzük-e magunkat, amikor hazamegyünk vagy biztonságban érezzük-e a lakást, amikor nem vagyunk otthon. Gondoljunk arra is, hogy ha egyszer el szeretnénk majd adni ezt a lakást, értékesíthetőek lesznek-e reális áron az adott környék ingatlanai? Nem szabad azonnal bedőlni az olyan reklámszövegeknek, hogy a környék rehabilitáció alatt áll, mert ez akár évtizedeket is igénybe vehet, vagy talán soha nem is fog megvalósulni. Ha mégis egy ilyen környék mellett döntenénk, érdemes utánajárni a rehabilitálás konkrét ütemtervének, a folyamatban lévő munkáknak. Valósághű információkat a közös képviselőtől, a helyi önkormányzattól, esetleg a környéken lakó emberektől kaphatunk.

A ház állapota: a környékhez hasonlóan a ház állapota is külső tényező, azonban pontosan ezért nagyon fontos, mert – míg a lakást idővel felújíthatjuk, korszerűsíthetjük – ezeken a dolgokon mi magunk biztosan nem fogunk tudni változtatni később sem. romos_kapu.jpgÚj építésű ház esetén ez a szempont kevésbé lényeges, habár a rongálás és a tisztaság hiánya a vadonatúj házakat sem kíméli, ezek azonban nem a gazdasági helyzetről, hanem a lakóközösség kulturáltsági fokáról árulkodnak. Jelen pénzügyi állapotokat tekintve azonban vegyük figyelembe, hogy az a ház, ami most elhanyagoltan néz ki, az még valószínűleg jó néhány évig úgy fog maradni. Ha nagyon megtetszik egy lakás, de aggodalmaink vannak a ház állapotát illetően, érdemes bármilyen döntés meghozatala előtt felkeresni a társasház közös képviselőjét telefonon vagy személyesen, és tudakozódni a házzal kapcsolatos felújítási tervekről, valamint a lakóközösség megtakarításairól. Sajnos országos szinten igaz, hogy a társasházak nagy hányada felújításra szorulna, a lakóközösségi megtakarítások mennyisége csekély és az önkormányzatok alig adnak támogatást. Azonban az is igaz, hogy a múlt századforduló környékén épült épületek szerkezete még ma is kiváló, és ha ragaszkodunk a belvároshoz, akkor zömében ilyen házak között tudunk válogatni.

Gépészet: mint ahogyan a közmű hálózatok óriási értéket képviselnek egy városban, egy lakásban is nagyon fontos szempont a vezetékek, gépészeti paraméterek minősége. Ha ezekkel gond van, elkerülhetetlen a részleges vagy teljes felújítás és az ezzel járó nagyobb összegű kiadás. Régi épületeknél és rossz műszaki-esztétikai állapotú lakásoknál nagyobb a kockázat, ezért ilyen esetekben fokozottabb körültekintés szükséges.

További speciális paraméterek, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • legfelső emeleti lakás esetén (főként régi házakban) lényeges szempont a közvetlenül a lakás felett lévő tető állapota, de panel és új építésű házakban is lehet gond a tető hő- és vízszigetelésével;
  • magas emeleti lakásnál van-e lift a társasházban;
  • földszinti lakásoknál nagyon fontos tudni, hogy volt-e az épületben felázás, salétromosodás (főként régi, kezdetleges alapozással épült épületeknél áll fenn a veszély);
  • gázfűtéses, gázbojleres lakásoknál a készülékek kora, a kémények, a parapet kivezetések állapota, a fűtőtestek elhelyezkedése, esetleges hiánya bizonyos helyiségekben;
  • régi házakban a nyílászárók állapota, a villanyhálózat biztonsága (földelt, alumíniumvezeték-mentes), vízvezetékek állapota;
  • műemlék típusú épületben található lakás esetén speciális szabályok vonatkozhatnak a felújításra, átalakításra és általában ezek a munkálatok engedélyhez kötöttek;
  • társasház esetén is előfordulhat, hogy autópálya, vasút van a közelben, ill. légifolyosó van felette, ez esetben ugyanis számolni kell egy rendszeres zajterheléssel, amelynek mértéke a közlekedési útvonalak épülettől való távolságától és forgalmától függ.

Azon túl, hogy az eladót részletesen kifaggattuk – amiről csak lehet, győződjünk meg a saját szemünkkel, vagy kérjük ki szakember, tapasztalt ismerős véleményét. A társasház állapotának jellemzőiről pedig a közös képviselőtől, a házmestertől és a házban lakóktól kaphatunk felvilágosítást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanutca.blog.hu/api/trackback/id/tr624974648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása