HTML

Ingatlan utca

Az oldal ingatlanokkal kapcsolatos, jogi, műszaki és általános tudnivalókkal szeretne segíteni hétköznapi embereknek adás-vételekben, bérlésben-bérbeadásban és egyéb gyakori problémákban.

Címkék

Ingatlanhirdetésünk információtartalmát növelhetjük a lakás alaprajzának csatolásával, ezáltal teljesebb képet tudunk adni a lakásról és komolyabb benyomást kelthetünk az érdeklődőkben. Az ingatlanirodák általában erre a pontra ügyelni is szoktak, a magánszemélyek hirdetéseihez azonban az esetek többségében nincsen alaprajz mellékelve. Pedig nem kell profinak lenni ahhoz, hogy ezt mi magunk is megtegyük.

Ha nem szeretnénk magunk készíteni alaprajzot, de pl. rendelkezésünkre áll a lakásunk tervrajza - beszkennelve vagy lefényképezve - jobb híján az is egy megfelelő megoldás.tervrajz_alaprajz.jpg

Társasház tervrajzából kivágott részlet, mint lakás alaprajz

Másik lehetőség, ha olyan szabványos elosztású lakást szeretnénk meghirdetni, amelyből sok van az adott környéken, akkor érdemes a cím és a méret alapján rákeresni, hogy hirdet-e más is ilyen típusú lakást alaprajzzal, mert ez esetben "kölcsönvehetjük" az ábrát.

ujbuda_65nm.jpg

Újbudán gyakori panellakás típus alaprajzai

Ha nincsen meglévő alaprajzunk, akkor se essünk kétségbe, a feladat ugyanis nem olyan nehéz mint amilyennek tűnik, mivel az alaprajznak elsősorban nem látványosnak, hanem informatívnak kell lennie. Ha nem érzünk magunkban késztetést arra, hogy számítógépen szerkesztgessünk, készítsünk alaprajzot tollal papíron, és fényképezzük le vagy szkenneljük be. Figyeljünk oda, hogy az ábra arányosra sikerüljön, a vonalak jól kivehetőek legyenek. Ezért ceruza vagy toll helyett lehetőleg használjunk egy vastagabb (alkoholos) filcet.

jo_rossz_kezi_alaprajz.jpg

Bal oldali kép: egyszerű, ámde jól látható és informatív kézi alaprajz
Jobb oldali kép: a lényeg ugyan kivehető, ez az ábra azonban több szempontból sem a legjobb

Legyen akár kézi vázlat, akár látványos számítógépes ábra, az alaprajzon ne tüntessünk fel túl sok információt, mert egyrészt a hirdetés szempontjából felesleges, másrészt pedig zavaró, ha rengeteg adat hemzseg a képen. A vevő tájékoztatására elegendő a falak és nyílászárók helyét, a helyiségek funkciójának megnevezését és méretét jelölni. Arányos ábra esetén a falak pontos méretének nincsen túl nagy jelentősége, a burkolatok és a berendezés bemutatása pedig úgyis szemléletesebb fényképeken.

Létezik magyar nyelvű, kifejezetten hirdetési célokra tervezett alaprajz szerkesztő online alkalmazás az ingatlan.com oldalán. Ez a programocska ingyenes, de csak nagyon egyszerű ábrákat lehet vele készíteni. Cserébe viszont gyorsan lehet vele dolgozni és kezdők számára van hozzá egy lépésenkénti útmutató is. Használata egyelőre nincsen elterjedve, pedig alapvetően nem rossz alkalmazás, a céljának tökéletesen megfelel. Népszerűtlenségének valószínűleg az az oka, hogy a mindenki által ismert Windows Paint segítségével is hasonló színvonalú rajzokat készíthetünk. Nézzünk egy példát:

ingatlanpontcom_vs_paint.jpg

Ugyanaz az ábra az alaprajz.ingatlan.com alkalmazással és Paintben elkészítve

Azoknak, akik szeretik a kreatív és látványos megoldásokat, számos ingyenes, telepítést nem igénylő online alkalmazás áll rendelkezésükre, mint pl. Autodesk Homestyler, Sweet Home 3D, Floorplanner, stb. Ezek a szoftverek elsősorban belsőépítészeti és lakberendezési látványtervezésre szolgálnak, de használhatjuk őket (utólagosan is szerkeszthető, bővíthető) alaprajz készítésére is.

Dióhéjban a programok által kínált funkciókról: két- és háromdimenziós nézet, kótázás (méret jelölés), a rajzolás megkönnyítése érdekében az ábra mögé digitalizált (kézi) alaprajzot vagy tervrajzot helyezhetünk el méretarányosan, fal- és padlóburkolat sablonokból válogathatunk, berendezési tárgyakat helyezhetünk el, és a végén különböző nézetekből képeket készíthetünk a modellről. Szemléltetésképpen álljon itt egy ábra az egyik ingatlanközvetítő cég által biztosított alaprajz és egy Autodesk Homestylerrel elkészített másolata közti látványbeli különbségről:

alaprajz_homestyler.jpg

...az egyikért fizet, a másik ingyen van

A Sweet Home 3D teljesen ingyenes és van magyar nyelvű változata is. A leginkább felhasználóbarát felületet a Floorplanner kínálja. Bár a legprecízebb megoldásokat az Autodesk Homestylerrel lehet elérni, ez a program összetettebb funkciókkal rendelkezik és egyszerűbb gépeken lassabban fut. Hétköznapi felhasználóknak ezért a gyorsabb sikerélmény érdekében a Floorplanner vagy a Sweet Home 3D ajánlott.

A hirdetéshez térbeli lakásmodellek nem szükségesek, de néhány esetben (pl. átalakításra szoruló, vagy nem lakáscélú ingatlanoknál) hasznosak lehetnek és megkönnyíthetik az új tulajdonos számára a tervezést. Tehát ha tehetjük, írjuk bele a hirdetésbe vagy ajánljuk fel az érdeklődőknek, hogy tudunk 3D modellt küldeni az ingatlanról.

floorplanner_uzlet.jpg

Élelmiszerbolt és butik céljára kialakítandó üzlethelyiség látványterve Floorplannerben

Linkek:

http://alaprajz.ingatlan.com/

http://www.homestyler.com/

http://www.floorplanner.com/

http://www.sweethome3d.com/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanutca.blog.hu/api/trackback/id/tr755836358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HP514 2019.12.28. 23:47:58

Nézze meg már ma képernyőn a valóságban még el nem készült házát mérnöki vagy kézzel rajzolt, méretpontos alaprajzból készített 3D virtuális, valósághű ingatlanséta segítségével. Az interaktívan, képernyőn a billentyűzet vagy ujjak segítségével irányítható séta valósághű bejárást tesz lehetővé. Azt az érzést nyújtja, mintha valóságban is jelen lennénk az épülő vagy már felépített ingatlanban. Használható a szerkezetkész állapot, a költözés előtti üres állapot vagy akár a berendezett lakás végigsétálásához is. A hagyományos, fényképekből összefűzött sétánál a teljes interaktivitással - oda lépünk, ahová csak akarunk, ez nem függ a hagyományos ingatlanséta készítésénél leállított fényképezőgép poziciójától - a virtuális lakberendezővel - a virtuális berendezés, a bútorok és burkolatok több, különböző stílusban készíthetők - különbözik. Jóval olcsóbb a 3D ingatlanséta alapján látott tervezési hibákat -vagy a jobb lenne ha ötleteket - az alaprajzon áttervezni, mint a kész házban falat bontani, nyílászárót áthelyezni. További információ: ingatlanseta-3d.hu/hazepitoknek
süti beállítások módosítása